PC microfoon phantom power

Door Nutral op zaterdag 22 april 2017 20:44 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.557

Ik heb een modmic microfoon waarmee ik samen met mijn Hifiman HE400 een headset heb. Mijn Externe geluidskaart (asus xonar u7) is helaas kapot gegaan en daardoor heb ik een M-audio interface (M-Track 2x2M) gekocht, met het idee dat ik hiermee goed geluid kan opnemen en als dac/amp voor mijn koptelefoon.

Bij het aansluiten merkte ik meteen dat de Modmic helemaal niet werkt, na wat zoeken op internet ben ik er achter gekomen dat er een condenser microfoon word gebruikt door de mod mic die zelf ook power nodig heeft. Blijkbaar geven geluidskaarten op computers (mobo of anderen) ook phantom power op de microfoon ingang. Omdat ik echte audio interface heb gekocht kan deze de standaard phantom power geven, of helemaal niks.

Phantom power is iets wat al meer bekend is in de audiowereld, om microfoons (of andere apparaten) stroom te geven op dezelfde kabel als waar het geluid overheen gaat. In de audio apparatuur is dit doorgaans 48V. Bij computers is dit ergens tussen de 1 en 10v, hier is volgens mij geen standaard voor.

De Modmic verwacht een spanning tussen de 1 en 10v, dus als ik de 48v erop zet zou hij waarschijnlijk opblazen (ik heb het niet geprobeerd).

Bij het zoeken heb ik de volgende pagina gevonden om dit probleem op te lossen. Ze leggen uit hoe je een converter kan maken tussen de XLR op de audio interface en de microfoon. Deze verandert de phantom power spanning van 48v naar onder de 10v om voor een pc mic te gebruiken.

http://www.epanorama.net/newepa/2014/06/30/pc-microphone-phantom-powering-improvements/

Ik heb de componenten hiervoor gekocht en in elkaar gezet, alleen had ik de verkeerde weerstand gekocht, 12kohm ipv 2,2kohm.

Als je meerdere weerstanden parallel aan elkaar zet, krijg je gecombineerd een lagere weerstand, ik heb er 4 geprobeerd parallel te zetten (4 parallel is ongeveer 3kohm) maar de uitgangsspanning zakte naar 3v en het microfoongeluid werd erg zwak met veel ruis. De uitgangsspanning werd ongeveer 6v met 2 parallel (6kohm) en hiermee had ik een stuk beter geluid.
XLR converter
XLR converter
XLR converter
Het is toch wel raar dat ik al die jaren met PC’s en audio bezig ben geweest, maar niet af wist van phantom power op computer geluidskaarten, Op de xonar externe geluidskaart, onboard op mijn moederbord en zelfs op een PS4 controller werkt hij namelijk wel prima en hier zal dan ook wel wat phantom power op zitten.

Zie hieronder het uiteindelijke schema en componenten. Ik raad wel aan om een enkele weerstand van 6kohm te pakken ipv 2x 12kohm:
XLR converter schema
XLR connector
Jackplug 3,5mm Female
27k weerstand
12k weerstand

Grafische kaarten en 3d CAD software

Door Nutral op woensdag 25 november 2015 10:13 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 8.358

Van alle informatie die op het internet beschikbaar is over computer hardware en performance, is de informatie over videokaarten in combinatie met CAD software heel wisselend.

Als je de AMD en Nvidia moet geloven zijn hun workstation Quadro en Firepro lijnen altijd beter dan de "gaming" videokaarten genaamd Radeon en Geforce, Maar je betaald wel flink wat extra voor deze videokaarten.

Als we deze vergelijken:
Quadro M4000, 1664 cuda cores, 8gb gddr5 geheugen, 256bit geheugenbus. 1025€ in de pricewatch
Geforce GTX 970, 1664 cuda cores, 4gb gddr5 geheugen, 256bit geheugenbus, ~340€ in de pricewatch.

Bij AMD ongeveer hetzelfde:
Firepro W8100, 2560 streaming cores, 8gb gddr5 geheugen, 512bit geheugenbus, 1088€ in de pricewatch
R9 390, 2560 streaming cores, 8gb gddr5 geheugen, 512bit geheugenbus, 340€ in de pricewatch.

Voor de zelfde processingpower betaal je 3x zoveel geld voor een workstation videokaart. Er zitten wel eens wat dingen anders zoals hoeveelheid geheugen en sommige workstation videokaarten hebben ECC, maar dat is voor veel toepassingen ook niet nodig.
OpenGL vs DirectX
3D cad software bedrijven geven vaak alleen support voor hun eigen gecertificeerde videokaarten. Computerbouwers zoals HP, Lenovo en Dell verkopen hun computers alleen met workstation videokaarten en laten deze ook ISV keuren.

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat niet alle 3d Cad programma’s beter werken van een quadro of firepro, in vergelijking met een game videokaart. Een van de zaken waar dit door komt is DirectX.

Autodesk bijvoorbeeld is met autocad, inventor en een aantal andere programma’s overgestapt op directx voor de beeldweergave in deze programma’s.
Autodesk Inventor
Uit mijn eigen ervaring heb ik gezien dat de performance tussen normale en workstation videokaarten met gelijke chips niet een merkbaar verschil opleverd. Inventor draait helemaal op DirectX waar de gaming videokaarten natuurlijk ook op geoptimaliseerd zijn.
Uit benchmarks van Tom’s hardware blijkt ook dat de inventor niet beter draait op een workstation videokaart. Het blijkt wel dat de performance in inventor niet gelijk te stellen is aan hoe een videokaart het in een game of gaming benchmark doet.
http://media.bestofmicro.com/Z/L/382305/original/06-DirectX-Inventor.png
Uit een topic op de autodesk website blijkt een beetje hetzelfde;
https://forums.autodesk.com/t5/inventor-general-discussion/benchmark-for-autodesk-inventor-2012/td-p/3213542
Het argument voor workstation videokaarten is soms ook dat de beeldweergave altijd perfect is in plaats van met wat foutjes erin. In inventor heb je inderdaad wel eens graphische glitches waarbij je bijvoorbeeld een lijn ziet die je eigenlijk niet zou moeten zijn. Maar waar ik dit heb getest met de K4000M vs de GT750M hebben ze allebei dezelfde glitches af en toe.
Autodesk AutoCAD
Autocad werkt ook helemaal op DirectX voor acceleratie van 2D en 3D.
http://www.tomshardware.c...graphics-card,3493-6.html
Hier heeft tom’s hardware ook naar gekeken. De resultaten zijn erg wisselend, en geven niet echt uitsluitsel over welke videokaart nou beter is, volgens mij kom je hier net zo goed uit met een workstation gpu als een gaming videokaart.
Benchmarks van Puget systems komen een beetje op hetzelfde ner, al is de performance van AMD hier wel wat lag
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/AutoDesk-AutoCAD-2013-GPU-Acceleration-164/

[h2]Autodesk Showcase[h2]
Dit is een renderprogramma, normaal werk gebeurd met DirectX en het raytracen gaat met de CPU.
Showcase is opgenomen in het specviewperf programma en daarom zijn er redelijk wat benchmarks van te vinden. Onder andere tom’s hardware:
http://www.tomshardware.com/reviews/specviewperf-12-workstation-graphics-benchmark,3778-13.html
Hier nog een andere met de 980Ti
http://www.tomshardware.com/reviews/nvidia-geforce-gtx-980-ti,4164-9.html
Het blijkt bij showcase toch ook weer wat wisselend te zijn, ik heb zelf nooit showcase gebruikt met een workstation videokaart, dus het zou kunnen dat het hierin stabieler is. Ik heb wel gemerkt dat showcase niet blij word van vol videokaart geheugen (ik zou 2gb of meer aanraden), dan word het heel traag en crasht hij regelmatig.
Met een geforce GT750M of AMD Radeon 7750 is de beeldweergave wel eens glitch wat voor raytracing renderen niet uitmaakt, maar voor een presentative wel. Ik zou moeten zien of dit bij een workstation videokaart wel goed is.


Zijn er andere tweakers met workstation videokaarten en ervaringen? Ik zou graag een klein benchmarkje willen maken om te zien wat het verschil is in verschillende omstandigheden.

Zuinige server/media pc Hybride

Door Nutral op donderdag 9 januari 2014 00:01 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 6.236

Ik heb een energiemeter besteld om eens rond het huis te zien wat er het meeste energie verbruikt. Dat is dit dingetje geworden: Energy monitor 3000

Een van de punten waar ik denk ik wel wat vooruitgang kan boeken is mijn server. Op het moment is dat een oude laptop met een externe harde schijf die 24/7 draait. Uit reviews op internet heb ik gehaald dat de laptop zelf idle al een 30w verbruikt.
De 2TB samsung harde schijf is gok ik rond de 5/10w, Deze spint ook down op het moment dat hij niet nodig is, maar gezien die een aparte voeding heeft denk ik dat deze toch in idle ook wel wat stroom zal verbruiken.

De server draait windows server 2008R2. als een fileserver, plex media server en een download box met torrents, nieuwsgroepen en daarbij sickbeard + couchpotato + headphones om het allemaal te organiseren. Het zijn dingen die niet zo heel veel processorkracht vereisen, maar wel constant moeten draaien.

Ik zit al langer te denken aan een oplossing om al mijn media makkelijk op de tv af te spelen, een ps3 of xbox is eigenlijk niet zo zuinig en spelen niet alles af, en de interface op mijn tv is niet echt flexibel om bijvoorbeeld even wat spotify te luisteren.

Eventuele oplossing

Een paar weken geleden hoorde ik iemand over een NUC, ofwel intel next unit of computing. Het is een heel klein kastje (10x10cm) met daarin een Ultrabook processor op een moederbord gesoldeerd met laptop sodimm en mini PCI slots. De nieuwste variant is met de haswell ultrabook processoren uitgerust.

Het mooie van deze nuc is dat hij heel erg zuinig is, de ultrabook cpu's met een 17w tdp waren al zuinig, en de haswell cpu's zijn nog wat zuiniger geworden, voor het 24/7 draaien zijn ze erg interessant.

In een test van Anandtech waar deze pc (i5 versie) met 2x ddr3l, wifi en een mini pci ssd is uitgerust kwam een idle load van 6,84W. Erg weinig voor een volwaardige pc. De load van 27w valt ook nog mee.

Dat lijkt mij een heel mooi dingetje om als server/HTPC te gebruiken, De i3 4010/HD4400 is snel genoeg voor de meeste taken en deze kost zo'n 260€, Maar dan is hij nog niet af, zo zou het er ongeveer uit zien als hij af is:

#ProductPrijsSubtotaal
1ICIDU HDMI - Mini HDMI-adapter€ 4,99€ 4,99
1ICIDU Notebook / PDA Mickey Mouse Vorm Power Kabel€ 5,64€ 5,64
1Intel Next Unit of Computing (V3) Core i3-4010U€ 252,99€ 252,99
1Logitech K400 Wireless Touch Keyboard€ 28,62€ 28,62
1Crucial CT51264BF160BJ€ 31,-€ 31,-
1Sandisk X110 mSATA 64GB€ 60,95€ 60,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 384,19


De NUC heeft helaas wel een mini hdmi, waardoor je daar weer een converter voor moet kopen, ook leveren ze de stroomkabel er niet bij? Waar je verder op moet letten is dat de cpu maar geheugen aan kan van 1,35v.

http://tweakers.net/ext/f/CtLFPgt6VbcG4waEyny0Hzvi/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/KS5otkqMGllOomcYV1LcFVeK/full.jpg

Mooie extra's aan deze haswell versie:
4 usb 3.0 poorten, direct aan de chipset aangesloten
Standaard gigabit internet
mini hdmi + mini displayport (dual monitor opstelling mogelijk)
interne sata + power
infra rood ontvanger (afstandsbediening gebruiken maakt een htpc helemaal af).

De nuc zou ik zo kunnen instellen, windows 8 of linux op zetten en dan met bijvoorbeeld xbmc direct van de harde schijf films af spelen. Op die manier heb je ook geen gezeur van streamen en een netwerk.

Energieverbruik na een jaar

Door Nutral op dinsdag 7 januari 2014 00:53 - Reacties (35)
Categorie: -, Views: 9.181

In het teken van het nieuwe jaar en slechte voornemens, heb ik ook maar eens mijn meterstanden nagelopen. De laatste keer dat ik ze heb opgenomen is 5 Januari, dus nu een jaar later.

Waar ik in 2012 veel thuis ben geweest is dat niet het geval geweest in 2013, ik heb veel gewerkt en tussendoor duaal naar college geweest, dus het verbruik zou eigenlijk niet zo veel moeten zijn, maar het is dus evenveel als in 2012.

Gemiddelde energieverbruik volgens nibud:
1 persoon: 2.010 kWh p/j
2 personen: 3.360 kWh p/j
3 personen: 4.120 kWh p/j

Eigen verbruik, in mijn eentje in een tussenwoning was:
3414 kWh in een jaar. dus eigenlijk iets meer dan 2 personen, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zoveel thuis ben.

3414 kWh komt op een gemiddeld verbruik over een heel jaar van 390Watt.

Voor mijn eigen portomonee, maar ook voor de algemene duurzaamheid ga ik toch proberen om mijn energieverbruik terug te dringen.

Ik heb 3 punten waar ik naar ga kijken om te zien wat voor vooruitgang ik kan boeken.

1. Zo veel mogelijk sluipverbruik verminderen, om het gemiddelde wat omlaag te krijgen.
2. Alternatieven/aanpassingen voor apparaten die veel of altijd aan staan.
3. Apparaten daadwerkelijk uit hebben staan. afweging comfort/verbruik.


Grappige is dat ik op mijn werk mijn hand niet omdraai voor een paar kilowatt, maar thuis over een paar watt.

welkom/introductie

Door Nutral op donderdag 29 augustus 2013 00:10 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 3.986

Hallo allemaal,

Hierbij dan de eerste post van mijn blog. Eerst wat over mijzelf, ik ben 21 en project engineer bij een klein bedrijfje in Hazerswoude dorp.
Ik ben al een flinke tijd een tweaker die graag kloot met van alles en nog wat en daar heb ik ook veel kennis mee opgedaan en tussendoor heb ik mezelf leren webdesignen en heb ik hier zelfs een korte tijd een bedrijfje in gehad.

Mijn interesse is veel geweest een combinatie in techniek en vormgeving, ik vind het fijn als iets er goed uit ziet en ook nog eens goed werkt, er zijn hierbij ook een paar onderwerpen die ik eventueel in een latere post ga bespreken, reken maar op vage prototypes, rants over techniek/vormgeving en ict en rare ideeën.