PC microfoon phantom power

Door Nutral op zaterdag 22 april 2017 20:44 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.557

Ik heb een modmic microfoon waarmee ik samen met mijn Hifiman HE400 een headset heb. Mijn Externe geluidskaart (asus xonar u7) is helaas kapot gegaan en daardoor heb ik een M-audio interface (M-Track 2x2M) gekocht, met het idee dat ik hiermee goed geluid kan opnemen en als dac/amp voor mijn koptelefoon.

Bij het aansluiten merkte ik meteen dat de Modmic helemaal niet werkt, na wat zoeken op internet ben ik er achter gekomen dat er een condenser microfoon word gebruikt door de mod mic die zelf ook power nodig heeft. Blijkbaar geven geluidskaarten op computers (mobo of anderen) ook phantom power op de microfoon ingang. Omdat ik echte audio interface heb gekocht kan deze de standaard phantom power geven, of helemaal niks.

Phantom power is iets wat al meer bekend is in de audiowereld, om microfoons (of andere apparaten) stroom te geven op dezelfde kabel als waar het geluid overheen gaat. In de audio apparatuur is dit doorgaans 48V. Bij computers is dit ergens tussen de 1 en 10v, hier is volgens mij geen standaard voor.

De Modmic verwacht een spanning tussen de 1 en 10v, dus als ik de 48v erop zet zou hij waarschijnlijk opblazen (ik heb het niet geprobeerd).

Bij het zoeken heb ik de volgende pagina gevonden om dit probleem op te lossen. Ze leggen uit hoe je een converter kan maken tussen de XLR op de audio interface en de microfoon. Deze verandert de phantom power spanning van 48v naar onder de 10v om voor een pc mic te gebruiken.

http://www.epanorama.net/newepa/2014/06/30/pc-microphone-phantom-powering-improvements/

Ik heb de componenten hiervoor gekocht en in elkaar gezet, alleen had ik de verkeerde weerstand gekocht, 12kohm ipv 2,2kohm.

Als je meerdere weerstanden parallel aan elkaar zet, krijg je gecombineerd een lagere weerstand, ik heb er 4 geprobeerd parallel te zetten (4 parallel is ongeveer 3kohm) maar de uitgangsspanning zakte naar 3v en het microfoongeluid werd erg zwak met veel ruis. De uitgangsspanning werd ongeveer 6v met 2 parallel (6kohm) en hiermee had ik een stuk beter geluid.
XLR converter
XLR converter
XLR converter
Het is toch wel raar dat ik al die jaren met PC’s en audio bezig ben geweest, maar niet af wist van phantom power op computer geluidskaarten, Op de xonar externe geluidskaart, onboard op mijn moederbord en zelfs op een PS4 controller werkt hij namelijk wel prima en hier zal dan ook wel wat phantom power op zitten.

Zie hieronder het uiteindelijke schema en componenten. Ik raad wel aan om een enkele weerstand van 6kohm te pakken ipv 2x 12kohm:
XLR converter schema
XLR connector
Jackplug 3,5mm Female
27k weerstand
12k weerstand

Volgende: Grafische kaarten en 3d CAD software 11-'15 Grafische kaarten en 3d CAD software

Reacties


Door Tweakers user bartvl, zaterdag 22 april 2017 21:05

Interessant! Ondanks dat ik me ook al een tijdje bezig houd met deze materie was me dit ook nog nooit opgevallen!
https://en.wikipedia.org/wiki/Phantom_power heeft het onder het kopje Other microphone powering techniques over de IEC 61938 norm voor dit type voeding.

Door Tweakers user TJRef, zondag 23 april 2017 08:16

Volgens mij kun je deze in- of uitschakelen bij de instellingen van je opnameapparaat bij verbeteringen/microfoonversterking o.i.d. Afhankelijk van het type geluidskaart of besturingssysteem.
Vroeger was dat gewoon een vinkje. Waardoor het geluid opeens een stuk harder werd.

Door Tweakers user Nutral, zondag 23 april 2017 11:30

TJRef schreef op zondag 23 april 2017 @ 08:16:
Volgens mij kun je deze in- of uitschakelen bij de instellingen van je opnameapparaat bij verbeteringen/microfoonversterking o.i.d. Afhankelijk van het type geluidskaart of besturingssysteem.
Vroeger was dat gewoon een vinkje. Waardoor het geluid opeens een stuk harder werd.
Nee, dat is een microfoon boost, die doet alleen softwarematig het niveau boosten. Zonder mic boost werkt de mic gewoon op een geluidskaart.

Door Tweakers user ToolBee, maandag 24 april 2017 02:02

Ik snap de "Tweakers-solution" helemaal, hoewel ik zelf een "echte" condenser-mic zou kopen. Puur vanwege de te verwachte "echte" audiokwaliteit. En je bent echt gebalanceerd, scheelt maar zo 14dB headroom!

Ik wist ook niet dat er pc-audiokaarten waren die phantompower geven, laat staan dat ik verwachtte condenser-mics erop aan te sluiten. De wereld is groot! :)

Wat voor spanning, if not 48V, komt daar uit? Kan bij Asus niks vinden.

Door Tweakers user Patrock, maandag 24 april 2017 08:38

Bij mijn Zoom h5 recorder heeft de 3.5 mm jack input de optie om plugin power aan te zetten, dit is op 2.5 volt.

https://www.zoom-na.com/p...ng/zoom-h5-handy-recorder
Plug-in power (2.5 volts)

Door Tweakers user Nutral, maandag 24 april 2017 11:51

ToolBee schreef op maandag 24 april 2017 @ 02:02:
Ik snap de "Tweakers-solution" helemaal, hoewel ik zelf een "echte" condenser-mic zou kopen. Puur vanwege de te verwachte "echte" audiokwaliteit. En je bent echt gebalanceerd, scheelt maar zo 14dB headroom!

Ik wist ook niet dat er pc-audiokaarten waren die phantompower geven, laat staan dat ik verwachtte condenser-mics erop aan te sluiten. De wereld is groot! :)

Wat voor spanning, if not 48V, komt daar uit? Kan bij Asus niks vinden.
Bij asus xonar was het volgens mij iets van 3/4v.
Ik wist zelf ook niet dat het een condensormic is, het is een speciale headset microfoon die je op elke koptelefoon kunt plakken, dan houd je een stuk betere headset over dan het prul wat ze gecombineerd verkopen. Een losse condensormic hang ik niet zomaar aan mijn koptelefoon.

Blijkbaar is dit dus digitale phantom power.

Reageren is niet meer mogelijk