Energieverbruik na een jaar

Door Nutral op dinsdag 7 januari 2014 00:53 - Reacties (35)
Categorie: -, Views: 9.181

In het teken van het nieuwe jaar en slechte voornemens, heb ik ook maar eens mijn meterstanden nagelopen. De laatste keer dat ik ze heb opgenomen is 5 Januari, dus nu een jaar later.

Waar ik in 2012 veel thuis ben geweest is dat niet het geval geweest in 2013, ik heb veel gewerkt en tussendoor duaal naar college geweest, dus het verbruik zou eigenlijk niet zo veel moeten zijn, maar het is dus evenveel als in 2012.

Gemiddelde energieverbruik volgens nibud:
1 persoon: 2.010 kWh p/j
2 personen: 3.360 kWh p/j
3 personen: 4.120 kWh p/j

Eigen verbruik, in mijn eentje in een tussenwoning was:
3414 kWh in een jaar. dus eigenlijk iets meer dan 2 personen, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zoveel thuis ben.

3414 kWh komt op een gemiddeld verbruik over een heel jaar van 390Watt.

Voor mijn eigen portomonee, maar ook voor de algemene duurzaamheid ga ik toch proberen om mijn energieverbruik terug te dringen.

Ik heb 3 punten waar ik naar ga kijken om te zien wat voor vooruitgang ik kan boeken.

1. Zo veel mogelijk sluipverbruik verminderen, om het gemiddelde wat omlaag te krijgen.
2. Alternatieven/aanpassingen voor apparaten die veel of altijd aan staan.
3. Apparaten daadwerkelijk uit hebben staan. afweging comfort/verbruik.


Grappige is dat ik op mijn werk mijn hand niet omdraai voor een paar kilowatt, maar thuis over een paar watt.

Volgende: Zuinige server/media pc Hybride 01-'14 Zuinige server/media pc Hybride
Volgende: welkom/introductie 08-'13 welkom/introductie

Reacties


Door Tweakers user rodebest, dinsdag 7 januari 2014 01:09

Wat gebruikt er dan zoveel?
390 watt is meer dan 4 a 5 idle pc's

Door Tweakers user john2, dinsdag 7 januari 2014 01:42

Heb je een boiler van 80 liter of meer en kook je elektrisch (dus geen gasaansluiting)? Een boiler van 80 liter of meer verbruikt ong. 1900 kWh per jaar.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 7 januari 2014 07:18

Meten is weten ... wil je weten waar je grootste verliezen zitten zal je moeten investeren in een verbruiksmeter zodat je kan nagaan welke toestellen veel verbruiken.

Door Tweakers user Snowmiss, dinsdag 7 januari 2014 08:38

Duurzame Energie & Domotica

Dan verwacht ik je de komende tijd ook wel in de topics van dit forum ;)

Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 7 januari 2014 08:47

Grappig. Toevallig gisteren ook de meterstanden ingevuld.. ik probeer het elke maand te doen op de website van de leverancier. Zo houdt ik ook een beetje ons verbruik in de gaten.
Ik woon samen met mijn vriendin op een appartement van drie hoog. Veel stookkosten hebben we sowieso dus niet. Maar warmte is bij ons los (stadsverwarming) dus die laat ik buiten beschouwing. Ons energieverbruik over 2012 (heb even de papieren erbij gepakt) is 2472 kWh. Mijn vriendin werkt in de zorg en is dus overdag vrij veel thuis.. daarnaast heb ik het geluk dat ik ook vrij veel thuis mag werken. Dus in vergelijking is jou energie verbruik wel erg hoog!
Maar goed misschien heb jij een boiler inderdaad.. dan is het lastig meten.
Wij koken overigens wel op elektriciteit.

Door Tweakers user GrooV, dinsdag 7 januari 2014 09:23

Ik vul iedere maand de meterstanden in op de site van greenchoice en wij verbruiken met zn 2en in een 2 slaapkamer appartement maar 1283KWh per jaar.

TV en laptops staan altijd aan als we thuis zijn en hebben een vaatwasser. Ook hebben we alle lampen vervangen door LED lampen.

Volgens mij is dit wel erg weinig als ik zo op internet kijk!

Door Tweakers user TerraGuy, dinsdag 7 januari 2014 10:59

Ik gebruik in m'n eentje in een 4-kamer appartement 1550kWh; binnenkort ga ik m'n 12 jaar oude koelkast & dito diepvries vervangen door een combi met A++, dat scheelt weer 300 a 400kWh! Die heb ik in een een jaar of 2 a 3 terugverdiend :) Dus dan zal 't ergens tussen de 1150 en 1250kWh uitkomen voor komend jaar. Geen tv of kookplaat, wel een nieuwe laptop aan een 20" monitor, elektrische oven & 20 jaar oude vaatwasser en overal LED (toilet/douche) of spaarlamp. Muziek staat ook altijd aan (tussen de 20 & 40 watt verbruik bij zachte muziek ;) ).

Sinds ik weet-ik-hoeveel jaar geleden bij Conrad de Energycheck 3000 heb gekocht, heb ik dat ding als minstens 20-voudig terugverdiend, elk jaar ging (en gaat) het energieverbruik omlaag, door bewuste keuzes te maken of ik dingen nog wel wil gebruiken of waardoor ik het vervang als het kapot gaat. :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 januari 2014 11:01]


Door Tweakers user Jesserr, dinsdag 7 januari 2014 11:49

http://www.ledverlichting.biz/led_calculator.html
Gezien de voorbeeldberekening is dit misschien vooral voor bedrijven bedoeld, maar ik vond het wel leuk om eens uit te rekenen of het niet nuttig zou zijn om de woonkamerlampen (oa. vier halogeenspotjes van 35W, wel op een dimmer, dus daadwerkelijk verbruik weet ik niet) te vervangen door LED-lampen.

Door Tweakers user tilburgs82, dinsdag 7 januari 2014 13:26

bijna 3500kwh, dat is best veel in je eentje. Ik zit op zo'n 1300 a 1400 kwh (4 kamer appartement), maar ik heb dan wel alles A+ of hoger, overal spaarlampen, kook op gas en ben weinig thuis.

Door Tweakers user Robkazoe, dinsdag 7 januari 2014 14:16

Ik heb afgelopen jaar hetzelfde gehad. Ik zat ook bij de top 20% van groot energieverbruikers. De rekening was fors hoger en ik heb flink bij mogen lappen. Eerste wat ik kocht was een verbruiksmeter. Kost je twee tientjes bij de Gamma en je bent klaar. Hoeft niet een heel precies ding te zijn, als hij maar minimaal 2 Watt waarneemt. Apparaten die 0 tot 2 Watt verbruiken pikt hij niet op maar daar betaal je een enkele euro per jaar aan stroom voor. Dat is niet noemenswaardig.

Vervolgens is het een kwestie van alle apparaten langs gaan en dan kijken wat ze verbruiken als ze uit staan. Opvallende bij mij was mijn TV-kastje. Als alle apparaten uit stonden verbruikte ik tussen de 40 en 60 Watt. Destijds zou mij dat 100 tot 120 euro per jaar hebben gekost. Ik heb er maar snel een schakelaar tussen gegooid en ik verwacht dan ook met de komende afrekening dat er minimaal 75 euro van de rekening is afgegaan.

Door Tweakers user WimOBL, dinsdag 7 januari 2014 14:26

Hé dit klinkt heel erg bekend...
Zelf hou ik het nu bij via m'n energieleverancier door iedere 2e van de maand m'n verbruik op te geven. Maar gebruik er ook de Qurrent apparatuur voor om via internet ook te zien wanneer ik dan zoveel verbruik.

Mede hierdoor zijn we dit jaar ruim 150 euro goedkoper dan vorig jaar.
En dan ook nog verhuist vanuit een 4 kamer appartement naar een ééngezinswoning...
Nadeel is wel dat m'n stookkosten nu wat hoger zijn, al wordt die door de aangebrachte en aan te brengen isolatie ook leuk naar beneden...

Door Tweakers user Pietervs, dinsdag 7 januari 2014 15:36

@Robkazoe:
Vraag ik me wel eens af: ik heb al mijn apparatuur (TV, BR Speler, Popcorn, Humax, Harman Kardon versterker en Wii) op 1 spanningsslof zitten. Kan ik die iedere avond ongestraft uitschakelen of gaat 1 van die apparaten op den duur problemen mee krijgen? Want ik heb het idee dat al die apparaten in standby iedere dag stiekem ook nog aardig wat bij elkaar verbruiken...

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 7 januari 2014 16:23

Haal 2 van die verbruiksmeters. Je kan vlug meten welke apparaten de grootverbruikers zijn. In 1 weekend kan je het zo inzichtelijk hebben door elk item een uurtje te meten in standby en actief.

(ben overigens wel benieuwd wat er dan bij jou zoveel energie verbruikt.)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 januari 2014 16:23]


Door FunFair, dinsdag 7 januari 2014 16:28

Let even op als je een Cisco HD ontvanger hebt van Ziggo. Dit ding vreet standby evenveel als in gebruik. Dit heb ik zelf opgelost door er een tijdklok tussen te zetten, zodat hij pas na 16:00 aan gaat en om 01:00 weer uit. Scheelt 15u x 22 Watt, ofwel 120 kWh per jaar. Die digitale tijdklok verdient zichzelf wel terug.

Verder, als je een NAS hebt, is een tijdschema ook erg handig in te stellen. Scheelt ook zo'n 20 Watt per uur.

De buitenlamp moet je zo snel mogelijk vervangen voor een LED lamp. Die hoeft toch niet gezellig licht te geven.

Door tim, dinsdag 7 januari 2014 16:52

Heb je ook de energieprijzen van de energieleverancier vergeleken? Je kunt namelijk enorm veel geld besparen door deze eens naast elkaar te leggen.

http://www.sparenenbespar...ijk-energie-leveranciers/

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 7 januari 2014 17:24

Ik stap in mijn studentenhuis elk jaar over naar een andere energieleverancier. Levert me elke keer een welkomskorting op. Dit scheelde in het eerste jaar dat ik het deed (deels doordat we met een duur contract zaten) al 180 euro gescheeld zonder welkomskorting. Nu pakken we dus elk jaar de welkomskorting en het voordeel van de laagste prijs mee. En dat allemaal voor een half uurtje vergelijken op 1 van de vele energievergelijksites.

Doordat ik dit jaar weer een andere energieleverancier heb bespaar ik dit jaar bij gelijkblijvend verbruik €115 (€5 per maand door lagere kosten en welkomsbonus van €55)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 januari 2014 17:29]


Door Tweakers user JKen, dinsdag 7 januari 2014 20:04

Snap niet hoge verbruik.
Woon in een appartement en heb 1 persoons huishouden waarbij ik verbruik heb van 953 kWh per jaar en 495 m3 gas.
Moet wel zeggen dat ik vrij nieuwe koelkast, wasmachine en afwasmachine heb en voor rest alleen tl verlichting, vindt zelf led verlichting nogal erg onatuurlijk licht geven. Vandaar dat dus geen led lampen heb als zal voor in de wc en berging wel kunnen.
En heb geen netwerk in mijn huis, scheelt ook weer in energie kosten, en van apparaten die in standby wat verbruiken trek ik gewoon de stekker er uit (bijv wasmachine en magnatron)

Ik ben trouwens per maand 30 euro kwijt aan gas & elektra.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 januari 2014 20:07]


Door The man, dinsdag 7 januari 2014 20:28

Nou, wij zijn een gezin met 2 jonge kinderen, vrijstaand redelijk royaal huis. 2 flatscreens, eenvoudige audio, mediaplayer, 2 pc die zo'n uurtje of 5 pd aanstaan, dimverlichting woonkamer 14x40 watt, lage stand, gebruikelijke apparatuur magnetron, koelkast, vriezer etc. Koken keramisch (electrisch). Draaien zo'n 6 wassen per week. In de winter ook 6x droger daarna. Hebben per jaar zo'n 6000 kWhnodig
2 jaar geleden 21 zonnepanelen op het dak gegooid.... Begint nu toch wel te renderen

Door Tweakers user Napsju, dinsdag 7 januari 2014 21:15

Huishouden van 2 personen, rijtjeshuis (2012) 88m2, 1100kwh per jaar en 500 m3 gas. :)

Door Tweakers user Nutral, dinsdag 7 januari 2014 22:19

Boiler, koken en verwarmen doe ik met gas, dus die vallen er dan ook weer buiten. Ga eens een lijst maken met mogelijke verbruikers. Ik heb zojuist ook een energiemeter gekocht, dus ik zal er binnenkort wel een postje over schrijven.

Door Tweakers user cyberwookie, woensdag 8 januari 2014 08:35

T*ring, ik mag me wel schamen.
2-persoons huishouden, beide werken vanaf huis.
Best groot huis, zitten beide veel te werken met de PC
2 nasjes, klein servertje die allen 24/7 draaien
Heb een deel al vervangen door spaar/led
Zitten nu op zo'n 11.000 kwh.

Toch maar eens zo'n openernergymonitor in de meterkast gaan plaatsen, het kan toch niet alleen de pc's zijn...

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 8 januari 2014 08:38

Nutral schreef op dinsdag 07 januari 2014 @ 22:19:
Boiler, koken en verwarmen doe ik met gas, dus die vallen er dan ook weer buiten. Ga eens een lijst maken met mogelijke verbruikers. Ik heb zojuist ook een energiemeter gekocht, dus ik zal er binnenkort wel een postje over schrijven.
Gas is relatief duur. Als je bijvoorbeeld een pan water aan de kook moet hebben is het veel voordeliger om het water in een waterkoker aan de kook te brengen.

Mijn verbruik ligt tussen de 6000 en 8000 kwh. Gezin met 2 kleine kinderen (dus veel vaatwasser, wasmachine, droger) daarnaast tv + decoder, server die 24/7 draait. Ik werk regelmatig vanuit huis daarbij ook 2 laptops de hele dag aan. 2 koelkasten en 2 vriezers + regelmatig gebruik van elektrische oven.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 januari 2014 08:44]


Door Tweakers user Nutral, woensdag 8 januari 2014 08:49

Mijn energierekening is nog redelijk laag vanwege weinig gas gebruik. laatste jaar zat dit ook een 700m3 wat volgens mij wel mee valt voor 1 persoon in een 1gezinswoning.

Door Tweakers user PcDealer, woensdag 8 januari 2014 09:47

-RetroX- schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 08:38:
[...]

Gas is relatief duur. Als je bijvoorbeeld een pan water aan de kook moet hebben is het veel voordeliger om het water in een waterkoker aan de kook te brengen.
Nuancering: Water koken, wat is de energiezuinigste manier?
Als je pv hebt, is atlijd goedkoper/duurzamer om via E te verwarmen..

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 8 januari 2014 10:07

PcDealer schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 09:47:
[...]
Als je pv hebt, is atlijd goedkoper/duurzamer om via E te verwarmen..
pv?

Door Tweakers user RoelsRules, woensdag 8 januari 2014 10:20

PV; zonnepanelen

Zelf hebben we hier een verbruik van een kleine 4k kw/h en 700 m3 gas. We vergelijken het met alle buren hier in de straat (16 huizen) en daar zitten we bij de onderste helft qua verbruikers...
Nibud is een gemiddelde en is erg afhankelijk van vele factoren, ben je vaak/weinig thuis, wat voor cv heb je, heb je buren die veel stoken, hoe oud is je apparatuur etc etc.
Ons verbruik is relatief hoog (ivt tot Nederlands gemiddelde) veroorzaakt door onze cv installatie en laag temperatuur verwarming die continue aan staat/moet staan. Wij zijn dan veel niet thuis en geen kinderen waardoor we (vermoedelijk) in vergelijking met de rest van de straat aan de lage kant zitten.

Leuk detail, het huis is 2 jaar oud dus qua isolatie ed zou het goed moeten zitten.... Om energie te besparen hebben we wat zaken met domotica geregeld en letten we op wat we gebruiken. Ook hebben we sinds een paar maanden 20 panelen op het dak zitten waardoor we ongeveer ons verbruik op jaarbasis kunnen opwekken :)

Door Himmoalgek, woensdag 8 januari 2014 10:34

-RetroX- schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 08:38:
[...]


Gas is relatief duur. Als je bijvoorbeeld een pan water aan de kook moet hebben is het veel voordeliger om het water in een waterkoker aan de kook te brengen.
Dat is onjuist! Waarom zouden we dan niet al ons water elektrisch opwarmen. In 1 kuub gas zit omgerekend 8.8 kWh aan energie. Elektriciteit is relatief duurder omdat er vanaf opwekker tot verbuiker verliezen zijn (die doorberekend worden) en er veel meer systemen nodig zijn (transformatoren etc.) om de energie bij de verbruiker te krijgen. Ook het opwekken is complexer. Gas heeft dit vele malen minder.

Door Tweakers user Nutral, woensdag 8 januari 2014 10:54

Punt is als je een pan water gaat opwarmen, verlies je veel energie aan convectie, straling en opwarmen van verkeerde dingen zoals het pannetje. Door de hoge hitte van de vlam verlies je ook meer aan straling dan bij normalere temperaturen.

In een ketel word de warmte heel direct afgenomen en worden zelfs de uitlaatgassen deels gebruikt als verwarming. Op deze manier heb je een veel hoger rendement in het opwarmen van water.

Kijkend naar prijs is gas goedkoper per energie eenheid, maar gas is een laagwaardige energiebron, waar electriciteit een hoogwaardige is, electrisch heb je meer flexibiliteit.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 8 januari 2014 10:58

Himmoalgek schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 10:34:
[...]
Dat is onjuist! Waarom zouden we dan niet al ons water elektrisch opwarmen.
Ik geef je volkomen gelijk als het gaat om de hoeveelheid energie dat gas bevat. Alleen zit er een verschil in praktijk als gevolg van daadwerkelijk rendement.

De praktische kosten voor het verwarmen van 1,5 liter koud water met een waterkoker ligt lager dan hetzelfde te doen met een pan op een gaspit.

Door Himmoalgek, woensdag 8 januari 2014 11:24

-RetroX- schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 10:58:
[...]


Ik geef je volkomen gelijk als het gaat om de hoeveelheid energie dat gas bevat. Alleen zit er een verschil in praktijk als gevolg van daadwerkelijk rendement.

De praktische kosten voor het verwarmen van 1,5 liter koud water met een waterkoker ligt lager dan hetzelfde te doen met een pan op een gaspit.
Ja inderdaad! Je waterkoker na gebruik 'vol' terugzetten om het koude leidingwater te laten opwarmen door de omgevingstemperatuur scheelt ook al weer... Of, als je toch recentelijk warm water hebt gebruikt, je waterkoker vullen met warm water uit de combiketel/boiler.

Door Tweakers user Greeniant, woensdag 8 januari 2014 11:45

Aanpakken van sluipverbruik en energieslurpende apparaten is iets wat wij toeganlijk willen maken voor iedereen! Kijk eens op http://www.greeniant.nl En schrijf je in als je op de hoogte wilt worden gehouden van onze ontwikkelingen.

Door Tweakers user horizon1978, woensdag 8 januari 2014 12:04

Twee volwassenen, twee kinderen.
3500kwh per jaar normaal gesproken aan elektra.
:)

Door Tweakers user aidahmic, woensdag 8 januari 2014 18:43

3 Volwassenen, Electrische kookplaat, 2x 51 inch plasma, wasmachine,vaatwasser, setup boxen, ps4, home cinema: 3085kwh :-)

Door eveline, vrijdag 14 maart 2014 06:58

Wij hebben met 2 volwassenen ook sinds een tijdje een hoog stroom verbruik.
Omdat ik het ook niet kon verklaren heb ik een apparaat bij de hornbach gehaald voor 10 euro. Dit laat zien wat een apparaat waar je hem op aansluit kost.

Bij ons blijkt het nu dus de Harman kardon set te zijn.
Naar aanleiding daarvan eens gaan zoeken. Wat blijkt: Die van ons is in stanby 118 watt!
En bij gebruik 890 watt.

De nieuwe Harman kardons verbruiken in standby minder dan 0,8 watt en in gebruik rond de 400.

Daar kan je misschien ook eens naar kijken in je Harman Kardon handleiding.
Achteraf als ik terug ga kijken is ons hoge verbruik inderdaad ook gekomen in het jaar dat we de Harman Kardon gekocht hebben.

Door Tweakers user Friekje, donderdag 15 mei 2014 13:18

Ik heb nu een slimme meter in mijn nieuwe appartementencomplex... dus ik dacht; joepie! ik kan hem uitlezen
appje gezocht, kwam www.slimmemeterlezer.nl tegen. Werkte goed, lekker simpel en duidelijk en kreeg vrij snel mijn energiedata binnen. Blijkt dat mijn complex 1 meter heeft voor alle 10 de appartementen :/ haha ik schrok me dood toen ik zag dat ik 35 kWh had verbruikt!

Hebben andere mensen dit ook? Kan ik hier omheen?

Reageren is niet meer mogelijk